Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

η Δίολκος





Η Δίολκος (ορθό και ως αρσενικό: Ο Δίολκος) ήταν ο ειδικής κατασκευής πλακόστρωτος δρόμος που συνέδεε τις δύο άκρες του Ισθμού της Κορίνθου και πάνω στον οποίο σύρονταν κατά την αρχαιότητα από δούλους τα πλοία από τον Κορινθιακό στον Σαρωνικό Κόλπο και αντίστροφα.

(από την βικιπαίδεια)





οι ακτές της Ελλάδας - κεφ 8

παίζω με τα επίθετα - λογισμικό Π.Ι




κλικ στην εικόνα

http://ts.sch.gr/repo/online-packages/dim-glossa-e-st/

επιλέξτε τη διαδρομή Λέξεις και Φαντασία - Τα νησιά του Αιγαίου και παίξτε με τα επίθετα



οι μετοχές - γραμματική


κλικ στην εικόνα







τα επίθετα - γραμματική


κλικ στην εικόνα


http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-E104/579/3763,16537/

ο Μάγκας - Πηνελόπη Δέλτα










Ένα από τα ωραιότερα παιδικά βιβλία που γράφτηκαν ποτέ στην ελληνική γλώσσα είναι το δίχως άλλο ο «Μάγκας» (1935) της Πηνελόπης Δέλτα. Ενα κουτάβι που μεγαλώνει στο σπίτι μιας οικογένειας Ελλήνων της Αιγύπτου την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων, είναι ο κεντρικός ήρωας και αφηγητής της Δέλτα σε μια ιστορία όπου η τρυφεράδα συναγωνίζεται τη σκληρότητα της πραγματικότητας. Τον Μάγκα περιστοιχίζει με στοργή η οικογένεια Βασιωτάκη, μια οικογένεια εύπορων Ελλήνων που ζουν στην Αλεξάνδρεια με τα τέσσερα παιδιά τους, το μάγειρα, τον περιβολάρη και τις καμαριέρες τους. Αγαπημένος αφέντης του Μάγκα ο Λουκάς, το μικρότερο αγόρι της οικογένειας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το άτακτο κουτάβι δεν ξετρελλαίνεται για τα χάδια των διδύμων, της Αννας και της Λίζας. Το ρόλο του αντιπαθητικού έχει ο εξάδερφος Βρασίδας Σαρδελίδης (τί όνομα!), ο οποίος θα μπλέξει το Λουκά σε περιπέτειες με τα ψέμματά του, αλλά η αλήθεια θα λάμψει στο τέλος -χάρις στο Μάγκα φυσικά. Ξεφυλλίστε και διαβάστε καθώς ο Μάγκας διηγείται ιστορίες από την Αλεξάνδρεια «με την αράδα», κάνει φιλίες με το άλογο, τον Μπόμπη, μπλέκεται σε θανάσιμο καυγά με μια κιτρινομούτσουνη γάτα και θέλει να λογαριάζεται Ρωμιός, παρόλο που η ράτσα του, τα φοξ τεριέ, είναι Αγγλοι. Τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα δίνουν τα πιο όμορφα μαθήματα αγάπης για την πατρίδα, ξεχυλίζοντας ταυτόχρονα από ανθρωπιά και καλοσύνη. Στον «Μάγκα» οι καθημερινές περιπέτειες του μικρού σκύλου εναλλάσονται με σκηνές από τη ζωή της οικογένειας Βασιωτάκη, αλλά και ιστορίες από τους πολέμους των Ελλήνων με τους Βούλγαρους και πιο παλιά με τους Τούρκους. Υπάρχει μια μικρή θλίψη κρυμμένη σε κάθε περιστατικό, αλλά και πολλά γέλια με τις αταξίες αλλά και τις τσαχπινιές του ανήσυχου Μάγκα που αποδεικνύεται στο τέλος ότι έχει μια μεγάλη αποστολή να εξετελέσει.















12410 και 1 τριαντάφυλλα - 12410 and 1 roses







Μια πρωτότυπη προσέγγιση στα γεγονότα του '73. Μέσα από τα µάτια μιας γάτας «περνά» η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην ταινία. Ο δημιουργός του φιλμ αξιοποίησε πραγματικές λήψεις από τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1973 και τα «δείχνει» μέσα από τα μάτια μιας γάτας που ήταν στο Πολυτεχνείο τη μοιραία νύχτα, πριν από 12.410 συν μία ημέρες.

Παραγωγή:Ελληνική
Σκηνοθέτης: Ιορδάνης Ανανιάδης
Σενάριο:Ιορδάνης Ανανιάδης
Μουσική:Θόδωρος Βαμβουρέλης
Παραγωγή:ΕΡΤ Α.Ε.,Cels Unlimited,Ιορδάνης Ανανιάδης, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου


ανακοίνωση για τη γιορτή του Πολυτεχνείου









ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Σας  ενημερώνουμε ότι το σχολείο μας τιμά την επέτειο του Πολυτεχνείου με εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν ανά τάξη την Παρασκευή, 15-11-2013,στις 8:30 π.μ. Παρακαλούνται οι γονείς να φροντίσουν για την έγκαιρη προσέλευση των παιδιών τους και για την παραλαβή τους μετά το τέλος των εκδηλώσεων (κατά τις 9:30 π.μ. περίπου).


  Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 

Πολυτεχνείο (βίντεο γιορτής)




















Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

αντίπαλος με το χρόνο... (παιχνίδι δεκαδικών)


αναδημοσίευση από το ιστολόγιο: πέμπτη και καλύτεροι



Προσπάθησε να νικήσεις το ρολόι (ή τον αντίπαλό σου) παίζοντας στο επόμενο παιχνίδι. Βρες όσο πιο γρήγορα μπορείς τον δεκαδικό αριθμό που προκύπτει από την καρτέλα, πληκτρολόγησέ τον και χτύπα το ρολόι σου, να σταματήσει να τρέχει (ουφ!!!)...

Πρόσεχε όμως. Στην πληκτρολόγηση χρησιμοποίησε τελεία (.) αντί για υποδιαστολή (,) μιας και σε πολλές χώρες του κόσμου χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο στη γραφή δεκαδικών αριθμών...

Οδηγίες (το παιχνίδι είναι στα αγγλικά): 
  • Επίλεξε "CLOCK" (αν παίξεις μόνος σου) ή "PLAYER" (αν παίξεις με παρέα)...
  • Γράψε ένα όνομα, όχι το πραγματικό σου (για μεγαλύτερη πλάκα, χρησιμοποίησε το όνομα του αγαπημένου σου ήρωα) 
  • Πάτησε "BEGINNER" για αρχάριο παίχτη ή "ADVANCED" για ...προχωρημένο! (καλό είναι να επιλέξεις για αρχή, το πρώτο). 
  • Πάτησε "NEXT"
  • Επίλεξε το χρόνο που θέλεις να διαρκέσει η αναμέτρηση (καλό είναι να επιλέξεις για αρχή το"SLOW"και ...ξεκίνα ("LET'S PLAY")

Το παιχνίδι αρχίζει. Κάνε κλικ στην καρτέλαδες πόσο είναι το μέρος με σκούρο χρώμαγράψε τον αριθμό (με τελεία) και χτύπα (κλικ) το ρολόι να σταματήσει. Κάνε πάλι και πάλι το ίδιο, μέχρι να τελειώσει συνολικά ο χρόνος που έχεις επιλέξει...

Μπορείς να βλέπεις τα στατιστικά σου κάτω από το ρολόι. Στο τέλος, πάτησε "RESULTS" για να δεις συγκεντρωτικά τα αποτελέσματά σου. Γύρνα με το "MENU" στην αρχική σελίδα... 


κλικ στην εικόνα

http://www.decimalsquares.com/dsGames/games/beatclock.dcr






δεκαδικοί, μπείτε στη γραμμή... και το πρόβλημα του Παναγιώτη



αναδημοσίευση από τα ιστολόγια : α) ο μικρόκοσμος της τάξης μας και β) ποδήλατο



Οι αριθμογραμμές είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να οπτικοποιήσουμε τη σειρά και τη θέση των αριθμών, ώστε να μπορούμε να τους συγκρίνουμε εύκολα.
Όταν όμως βλέπετε δυο αριθμούς στην αριθμογραμμή να είναι πλάι-πλάι, μη νομίζετε πως δε χωρά κανένας άλλος αριθμός ανάμεσά τους!
Φανταστείτε πως η αριθμογραμμή είναι φτιαγμένη από λάστιχο και μπορούμε να την τεντώσουμε απεριόριστα. Τώρα έχετε μια καλύτερη αντίληψη!






Πόσοι αριθμοί χωρούν ανάμεσα σε δύο άλλους; Η απάντηση είναι: άπειροι!
Το μόνο που έχετε να κάνετε για να βρείτε ποιος δεκαδικός βρίσκεται ανάμεσα σε δυο άλλους στην αριθμογραμμή, είναι να προσθέσετε ένα δεκαδικό ψηφίο της επόμενης τάξης μονάδων στον πρώτο, εκτός από το μηδέν! Να, κάπως έτσι:


Το πρόβλημα του Παναγιώτη

Ο Παναγιώτης πηγαίνει τρίτη γυμνασίου. Το Πάσχα επισκέφθηκε πάλι το χωριό του αλλά διαπίστωσε ότι οι φίλοι του δε θα έρχονταν αυτήν τη φορά. Τα μόνα παιδιά που υπήρχαν πήγαιναν τετάρτη δημοτικού.

Στην αρχή στενοχωρήθηκε. Τι παρέα να κάνει με τα νιάνιαρα; Τα «μικρά» όμως του φέρονταν ωραία και τον καλούσαν στις βόλτες, στο κυνηγητό και στις διάφορες τρέλες που έκαναν. Ήταν καλά παιδιά! Άσε που είχε αρχίσει να βαριέται μόνος του…

Οι μικροί χάρηκαν που ο «μεγάλος» έγινε μέλος της παρέας τους. Ωστόσο είχε ένα πρόβλημα. Στο κρυφτό τούς έβρισκε αμέσως! Ήταν πιο ψηλός και μπορούσε να δει πιο μακριά. Δυο αγόρια και ένα κορίτσι, μάλιστα, σπάνια προλάβαιναν να κρυφτούν. Σκέφτηκε να μετράει πιο αργά ως το είκοσι, αλλά ήταν ζαβολιά. Τι να έκανε;

Πού θα έβρισκε κι άλλους αριθμούς;

Το σκέφτηκε από δω, το σκέφτηκε από κει και τότε το βρήκε: Τα Μαθηματικά! Τι στο καλό τα μαθαίνει τόσα χρόνια! Θυμήθηκε τους δεκαδικούς και χαμογέλασε από μέσα του.

Την επόμενη φόρα που ήταν να «τα φυλάξει» άρχισε να μετράει:

1, 2, 3, ..., 16, 17, 18, 19,
19 και 1...
19 και 2...
19 και 3...


Φοβήθηκε πως κάποιοι δε θα προλάβαιναν να βρουν κρυψώνα και αποφάσισε να βοηθήσει. Στο 19,9 ξεκίνησε τα εκατοστά:
19,9 και 1...
19,9 και 2...
19,9 και 3...




Τώρα είχαν κρυφτεί όλοι. Το παιχνίδι πήγαινε καλά
και ο Παναγιώτης δεν είχε κάνει καμία ζαβολιά:

Μέχρι το 20 μέτρησε!



χρονικό για τα γεγονότα της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο






Μίνι χρονικό διάρκειας 11.40 λεπτών που περιγράφει συνοπτικά τα  γεγονότα της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο, ιδανικό για προβολή κατά τη διάρκεια σχολικών εκδηλώσεων του εορτασμού της επετείου.
Αφήγηση: Αλέξανδρος (Αλέκος) Παναγούλης

αναδημοσίευση από:  5ο Χολαργού





Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

επανάληψη στην ενέργεια



κλικ στην εικόνα










για περισσότερες ασκήσεις κλικ στην εικόνα

(δημιουργός: Α. Μελιόπουλος)




η αυτοκρατορία χωρίζεται σε ανατολική και δυτική - κεφ 9

το μηδέν που ήθελε τα δικά του - η αξία της θέσης των δεκαδικών ψηφίων

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

τα ονόματα είναι κάτι περισσότερο από λέξεις...






κλικ εδώ για να θυμηθείς τι λέει το μάθημα






αναδημοσίευση από το ΠΟΔήΛΑΤΟ

Συμμαθητές χωρίς ιθαγένεια

Κάποιοι συμμαθητές μας κατάγονται από άλλες χώρες. Οι γονείς τους ήρθαν στον τόπο μας ως μετανάστες, ωστόσο ρίζωσαν και οργάνωσαν τη ζωή τους εδώ.

Για τα παιδιά αυτά η Ελλάδα είναι η μόνη πατρίδα που γνώρισαν. Η χώρα των γονιών τους, η γλώσσα και οι παραδόσεις της είναι κάτι απόμακρο, ενδεχομένως και ξένο.

Δυστυχώς, σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι στιγμής, δεν μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, δηλαδή δεν τους αναγνωρίζεται νομικά η κοινή μας πατρίδα.

ΚΙ ΟΜΩΣ: Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε μια ιθαγένεια! (εδώ)

Είναι άραγε αυτά τα παιδιά διαφορετικά από εμάς; Είναι η καταγωγή, το χρώμα ή το όνομά τους ικανά να τα ξεχωρίζουν με τόσο σκληρό τρόπο;

Η αλήθεια είναι ότι στα διαλείμματα και στα μαθήματα, στις βόλτες και στις εξωσχολικές μας δραστηριότητες όλα αποκτούν τις πραγματικές τους διαστάσεις:
● Τα παιδιά αυτά παίζουν μπάλα και κρυφτό, γελάνε και κλαίνε, ονειρεύονται.
● Μαλώνουν μαζί μας και μας κοροϊδεύουν ή μας συμπαραστέκονται και μας στηρίζουν.
● Αντιμετωπίζουν επιτυχίες κι αποτυχίες, χρειάζονται στοργή, αγάπη και φιλαράκια.





















Σύμφωνα με το νέο μεταναστευτικό κώδικα που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ισχύουν τα εξής για τα παιδιά των μεταναστών:

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, «παίρνουν μαζί με τον γονιό και τα παιδιά την επί μακρόν διαμένοντος άδεια. Στα 18 του χρόνια, αν θέλει, φέρνει όλα τα νόμιμα πιστοποιητικά που έχει και να μπει στη διαδικασία της ιθαγένειας. Μέχρι τότε όμως αυτό το παιδί θα αισθάνεται καλύτερα στο σχολείο του, με τους συμμαθητές του, γιατί δεν θα χρειάζεται κάθε λίγο και λιγάκι να πηγαίνει να ανανεώνει την κάρτα του, τη διαμονή του κτλ.».

Κατά την ενηλικίωσή τους (18 έτος), παιδιά γονέων οι οποίοι επί χρόνια διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα θα λαμβάνουν την (πενταετή) άδεια του επί μακρόν διαμένοντος και θα έχουν τη δυνατότητα να την ανανεώσουν. Έτσι, θα έχουν το χρόνο να αποφασίσουν αν θα μείνουν ή όχι στην Ελλάδα για φοίτηση ή εργασία, έχοντας και τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για ελληνική ιθαγένεια. 

(πηγή: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=534784)





επανάληψη στην 2η ενότητα - η ζωή στην πόλη

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

υποστολή της γερμανικής σημαίας από τον Γλέζο και τον Σάντα






το ξυπόλητο τάγμα (1954)







Το Ξυπόλητο τάγμα είναι η αληθινή ιστορία 160 παιδιών, που η δράση τους πήρε διαστάσεις μύθου όταν διώχτηκαν από τα ορφανοτροφεία της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί κατακτητές στα χρόνια της κατοχής του Bʼ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα παιδιά μεταβάλλονται σʼ ένα είδος καλόκαρδης ηρωικής συμμορίας, που κλέβει από τους Γερμανούς και του μαυραγορίτες για να συντηρεί τα μέλη της κι όσους μπορεί από τον κόσμο γύρω της.


28 Οκτωβρίου (το πλάνο της γιορτής )




Σε γνωρίζω από την κόψη
του σπαθιού την τρομερή,
σε γνωρίζω από την όψη
που με βία μετράει τη γη.

Απ' τα κόκαλα βγαλμένη
των Ελλήνων τα ιερά,
και σαν πρώτα ανδρειωμένη,
χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!



Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ποτέ ξανά πόλεμος...






τέχνη στην άμμο με θέμα τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο
(η Ουκρανία έχασε το 1/4 του πληθυσμού της στον πόλεμο)




28 Οκτωβρίου 1940 - οι παππούδες μας (2)


κλικ στις εικόνες για μεγαλύτερο μέγεθος












ιστορίες από την Κατοχή από τον παππού της Γεωργίας








28 Οκτωβρίου 1940 - οι παππούδες μας (1)







ο παππούς της Σοφίας


β΄ παγκόσμιος πόλεμος, διαδρομή στα γεγονότα μέσα από εικόνες.

το έπος του 1940 (παρουσίαση)


έπος το [épos] Ο46 : 1α.μεγάλο ποίημα που αφηγείται πράξεις ή γεγονότα μυθικά και συνήθ. θαυμαστά: H υπόθεση ενός έπους. Tο ~ είναι η πιο παλιά μορφή λογοτεχνικής δημιουργίας. Hρωικό ~, που αφηγείται γεγονότα συνήθ. πολεμικά. Διδακτικό ~, που αναφέρεται κυρίως στην καθημερινή ζωή. Tα αρχαία ινδικά έπη.β. (ειδικότ.) το ηρωικό έπος: Tα έπη του Ομήρου, η Iλιάδα και η Οδύσσεια. Tο ~ του Bιργιλίου, η Aινειάδα.Aκριτικό ~. || (επέκτ.) ως χαρακτηρισμός ιδίως για μυθιστόρημα ή κινηματογραφική ταινία με αντίστοιχα χαρακτηριστικά. 2. (μτφ.) η εποποιία: Tο ~ της εθνικής μας αντίστασης / της Aλβανίας. 3. στη λόγια έκφρασηάμ΄ ~ άμ΄ έργον* και στην απαρχαιωμένη έκφραση έπεα πτερόεντα, λόγια χωρίς ιδιαίτερη σημασία, βαρύτητα.επύλλιο* το YΠΟKΟΡ.
[λόγ.: 3: αρχ. ἔπος `λόγος΄ (έπεα πτερόεντα: ομηρική φρ.: `λόγια φτερωτά΄)· 1, 2: εν. < αρχ. τά ἔπη (πληθ.) `η επική ποίηση΄]





View more presentations or Upload your own.

ο μικρός ήρως




Ο Μικρός Ήρως ήταν εβδομαδιαίο ανάγνωσμα που συνέγραψε ο Στέλιος Ανεμοδουράς και διάνθισε με σκίτσα του ο Βύρων Απτόσογλου για μία ολόκληρη 16ετία, από το 1953 έως το 1968 όταν και διακόπηκε για λόγους που είχαν άμεση σχέση με την επιβολή λογοκρισίας που εφάρμοσε το τότε δικτατορικό καθεστώς.
Πρόκειται για τις περιπέτειες τριών ηρωϊκών Ελληνόπουλων (του Γιώργου Θαλάσση, της Κατερίνας και του "Σπίθα") κατά τη διάρκεια της κατοχής και του αγώνα τους απέναντι σε Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους φασίστες.
Ο Στέλιος Ανεμοδουράς (1917 - 2000) ήταν δημοσιογράφος, εκδότης και συγγραφέας του ιστορικού αναγνώσματος Ο Μικρός Ήρως. Με το έντονο αφηγηματικό του ύφος σφράγισε μια μεγάλη περίοδο της Ελληνικής ιστορίας, τα δύσκολα δηλαδή χρόνια που ακολούθησαν τις περιπέτειες του πολέμου, της κατοχής και της εμφύλιας σύρραξης. 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ









Οι μικροί ήρωες των παιδικών μας χρόνων 
(για κάποιους)

Τραγούδι: Ο μικρός ήρως
Στίχοι παρμένοι από το ελεύθερο θέατρο
Τραγουδούν οι Λ. Κηλαηδόνης- Δ. Δημοσθένους - Η. Σάϊα


ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ
Στίχοι: Κηλαηδόνης Λουκιανός
Μουσική: Κηλαηδόνης Λουκιανός
Από τη μια οι Ιταλοί κι οι Γερμανοί
για να σε βρουν αναστατώνουν την Αθήνα
κι από την άλλη του πατέρα μου η φωνή:
“Νομίζω πως το κρύβει στην κουζίνα”.
Εσύ να παίζεις με τον θάνατο κρυφτό
κι αυτοί να σκίζουνε τα τεύχη τα κρυμμένα,
μη σε τρομάζει το διπλό κυνηγητό,
εσύ τους Γερμανούς κι αυτοί εμένα.
Πού είσαι τώρα και σ’ έχω χάσει,
καλέ μου φίλε Γιώργο Θαλάσση.
Πού είσαι τώρα και σ’ έχω χάσει,
μικρέ μου ήρωα Γιώργο Θαλάσση.
“Εγώ δεν ξεκουράζομαι ποτέ 
είμαι παντού όπου το χρέος με προστάζει 
κι όσο θα υπάρχουνε στη γη κατακτητές,
θα τους συντρίβω και το αίμα τους θα στάζει”.
Πίσω απ’ τον τοίχο o ασύρματος καλεί,
είναι απ’ τη Μέση Ανατολή, απ’ το αρχηγείο.
Θα σoυ αναθέσουν μια καινούργια αποστολή
μ’ ευχές για καλή τύχη απ’ το αρχηγείο.
Η Κατερίνα σ’ αγαπούσε σιωπηλά, 
αλλά κι εσύ το ίδιο αγνά την αγαπούσες.
Χωρίς το Σπίθα ίσως να ‘ταν πιο καλά,
παρ’ όλ’ αυτά εσύ τον συγχωρούσες.
Όταν ακούω να μιλάνε γι’ Αφρική, 
για Βερολίνο, Βενετία και Παρίσι, 
σκέφτομαι, λέω, πού να ξέραν μερικοί
πως σε όλα αυτά τα μέρη εγώ έχω ζήσει.
Πως όταν ήταν στην Ελλάδα κατοχή,
μέσα στις σφαίρες μες στο κρύο, μες την πείνα,
με τους Εγγλέζους να εξοπλίζουνε τη γη
μου έδειχνες μια ξένοιαστη Αθήνα.
Εσύ μπορούσες να οδηγήσεις φορτηγό,
μοτοσικλέτα, οτομοτρίς κι αεροπλάνο
κι όπου κι αν ήσουν πάντα δίπλα ήμουν κι εγώ,
μαζί σου ή να ζήσω ή να πεθάνω.
Ήσουνα πάντα εκδικητής και τιμωρός
γι αυτόν που γέμισε τον τόπο με στρατό του
και μ’ ένα χτύπημά σου έπεφτε o φρουρός
με μια στροφή γύρω απ’ τον εαυτό του.
Μπορούσες πάλι να ημερεύεις τα σκυλιά
με κάποιο σφύριγμα που σου ‘μαθε τσομπάνος
κι έτσι που πέταγες με κόλπο τη θηλιά
θα έπρεπε να είσαι Αμερικάνος.
Τι να σου πω, τι να σου πω, τι να σου πω
που να μην το ‘χει πει κανένας για κανέναν,
εγώ μονάχα ένα πράγμα θα σου πω.
Μου φτάνει πως μεγάλωσα με σένα.

Πού είσαι τώρα και σ’ έχω χάσει, 
καλέ μου φίλε Γιώργο Θαλάσση.
Όπου κι αν είσαι, θα ‘χεις γεράσει
μικρέ μου ήρωα Γιώργο Θαλάσση.