Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

τα ονόματα είναι κάτι περισσότερο από λέξεις...






κλικ εδώ για να θυμηθείς τι λέει το μάθημα






αναδημοσίευση από το ΠΟΔήΛΑΤΟ

Συμμαθητές χωρίς ιθαγένεια

Κάποιοι συμμαθητές μας κατάγονται από άλλες χώρες. Οι γονείς τους ήρθαν στον τόπο μας ως μετανάστες, ωστόσο ρίζωσαν και οργάνωσαν τη ζωή τους εδώ.

Για τα παιδιά αυτά η Ελλάδα είναι η μόνη πατρίδα που γνώρισαν. Η χώρα των γονιών τους, η γλώσσα και οι παραδόσεις της είναι κάτι απόμακρο, ενδεχομένως και ξένο.

Δυστυχώς, σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι στιγμής, δεν μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, δηλαδή δεν τους αναγνωρίζεται νομικά η κοινή μας πατρίδα.

ΚΙ ΟΜΩΣ: Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε μια ιθαγένεια! (εδώ)

Είναι άραγε αυτά τα παιδιά διαφορετικά από εμάς; Είναι η καταγωγή, το χρώμα ή το όνομά τους ικανά να τα ξεχωρίζουν με τόσο σκληρό τρόπο;

Η αλήθεια είναι ότι στα διαλείμματα και στα μαθήματα, στις βόλτες και στις εξωσχολικές μας δραστηριότητες όλα αποκτούν τις πραγματικές τους διαστάσεις:
● Τα παιδιά αυτά παίζουν μπάλα και κρυφτό, γελάνε και κλαίνε, ονειρεύονται.
● Μαλώνουν μαζί μας και μας κοροϊδεύουν ή μας συμπαραστέκονται και μας στηρίζουν.
● Αντιμετωπίζουν επιτυχίες κι αποτυχίες, χρειάζονται στοργή, αγάπη και φιλαράκια.





















Σύμφωνα με το νέο μεταναστευτικό κώδικα που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ισχύουν τα εξής για τα παιδιά των μεταναστών:

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, «παίρνουν μαζί με τον γονιό και τα παιδιά την επί μακρόν διαμένοντος άδεια. Στα 18 του χρόνια, αν θέλει, φέρνει όλα τα νόμιμα πιστοποιητικά που έχει και να μπει στη διαδικασία της ιθαγένειας. Μέχρι τότε όμως αυτό το παιδί θα αισθάνεται καλύτερα στο σχολείο του, με τους συμμαθητές του, γιατί δεν θα χρειάζεται κάθε λίγο και λιγάκι να πηγαίνει να ανανεώνει την κάρτα του, τη διαμονή του κτλ.».

Κατά την ενηλικίωσή τους (18 έτος), παιδιά γονέων οι οποίοι επί χρόνια διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα θα λαμβάνουν την (πενταετή) άδεια του επί μακρόν διαμένοντος και θα έχουν τη δυνατότητα να την ανανεώσουν. Έτσι, θα έχουν το χρόνο να αποφασίσουν αν θα μείνουν ή όχι στην Ελλάδα για φοίτηση ή εργασία, έχοντας και τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για ελληνική ιθαγένεια. 

(πηγή: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=534784)





Δεν υπάρχουν σχόλια: