Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014

το κράτος και το έθνοςΈθνος είναι το σύνολο των ανθρώπων που τους συνδέει συνήθως ίδια γλώσσα, ίδια θρησκεία, ίδια ήθη και έθιμα και ας μη ζουν στον ίδιο γεωγραφικό χώρο. πχ ελληνικό έθνος είναι οι Έλληνες της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Αυστραλίας, των ΗΠΑ κλπ


Ενώ κράτος περιορίζεται από συγκεκριμένα σύνορα, είναι συγκεκριμένος γεωγραφικός χώρος που ασκείται πρωτογενής εξουσία! Δηλαδή οι πολιτικοί που ψηφίζουμε διοικούν το κράτος της χώρας μας με τα συγκεκριμένα σύνορα και όχι το ελληνικό έθνος.

Απ ' την άλλη υπάρχουν πολίτες στη χώρα μας που ανήκουν στο ελληνικό κράτος αλλά όχι στο ελληνικό έθνος.Οι άνθρωποι που εγκαταστάθηκαν μόνιμα σε έναν τόπο ανέπτυξαν κοινούς στόχους και επιδιώξεις.

Για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους δημιούργησαν κοινή γλώσσα, πίστεψαν στον ίδιο θεό, έπλασαν κοινούς μύθους, απέκτησαν κοινές συνήθειες. Δημιούργησαν πολιτισμό που μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά. Έτσι απέκτησαν συνείδηση ότι ανήκουν στην ίδια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, το έθνος

Υπάρχουν περιπτώσεις που οι άνθρωποι που ανήκουν στο ίδιο έθνος δεν κατοικούν στην ίδια χώρα. Δηλαδή, το έθνος είναι πιο ευρύ από το κράτος. Οι Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, αποτελούν το ελληνικό έθνος. ΄Ομως, όσοι κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα δεν ανήκουν όλοι στο ελληνικό έθνος.

   

(πηγές εικόνων: ψηφιακό σχολείο,kpagogi)

Δεν υπάρχουν σχόλια: